Afbeelding 1 Afbeelding 2 Afbeelding 3 Afbeelding 4

Trudy Schambergen, 1952

Mede-regisseur en artistiek ondersteuner van
TO BE WHAT YOU WANT TO BE


De eerste rol van mijn leven was op de kleuterschool: ik speelde een pikzwart jongetje dat rond de kookpot rende met daarin een wit jongetje dat gestoofd zou worden. Ik was meteen verkocht voor het toneel. Bij elke schoolvoorstelling stond ik vooraan. Naast het spelen werd mijn leven beheerst door ballet, ballet, ballet.
In 1970 begon ik aan de Academie voor Expressie door Woord en Gebaar in Utrecht, de huidige theaterafdeling van de HKU, waar ik in 1974 afstudeerde.
Sindsdien ben ik nooit meer opgehouden met het bezig zijn met de vele kanten van het boeiende theatervak.
Ik gaf dramalessen in het onderwijs, presentatietrainingen in het bedrijfsleven. Ik maakte als actrice en regisseur vele kindertheaterproducties. Ook regisseerde ik regelmatig amateurtoneel.
Een van mijn specialiteiten werd het maken van theaterproducties met koren, de zogenaamde koorregie.
Gedurende twee zomers speelde ik Commedia dell’Arte straattheater in Venetië.
Aangezien zingen ook een van mijn passies is, maakte ik samen met een pianiste solo muziektheatervoorstellingen, o.a. een Brecht-en Tucholskyprogramma dat we tot in Duitsland speelden. Liederen van Mercedes Sosa werden door mij vertaald in het Nederlands, waar een CD van is gemaakt.

Afbeelding 5

In de tussentijd bleef ik mezelf trainen en in 1991 rondde ik de parttime opleiding fysiek theater van de Kleine Akademie in Brussel af.
De clown, dat prachtige authentieke personage dat zo direct in verbinding staat met zichzelf en met zijn publiek, had al altijd mijn aandacht. In 1999 werd ik CliniClown bij Stichting CliniClowns Nederland. Wat een prachtig werk! Wat een intens werk! Vaak 5 a 6 uur per dag improviseren, voortdurend kijkend naar wat heeft dit kind van deze leeftijd (tussen 0 en 18 jaar) op dit moment nodig, wat heeft het aanwezige gezin nodig? En wat kregen we boeiende en confronterende trainingen van clowns, poppenspelers, mimers uit de hele wereld
In 2008 werd ik gevraagd als hoofd opleidingen bij Stichting miMakkus, een Stichting die zich richt op diep contact met mensen met dementie en mensen met een zware verstandelijk beperking, via de authentieke clown. Heerlijk om de expertise uit mijn hele werkende leven door te mogen geven in een opleiding, om trainingen voor personeel te ontwikkelen en te geven, om lezingen te geven over dit werk.
En nu, met pensioen zijnde, kan ik het nog steeds niet laten. Ik regisseer samen met Arianda “to be what you want to be”, ik maak een solovoorstelling (waarin ik ook weer ga zingen) die eind 2018 in première gaat. Vorig jaar volgde ik bij Arianda de opleiding tot trainingsacteur, waar ik nu nog niets mee doe (alles op zijn tijd), maar waar ik volgend jaar graag meer werk van ga maken.
 
Kortom: werkgeluk?!?
Mijn hele professionele leven was werkgeluk. Door persoonlijke omstandigheden heb ik een tijdje iets anders geprobeerd om rond te kunnen komen. Maar het ging niet, ik werd er letterlijk ziek van.
Mijn passie is vooral de diamant  in de ander en in mezelf laten stralen.
Werkgeluk is voor mij: doen wat je het liefste doet, daar waar je HART ligt!