Afbeelding 1 Afbeelding 2 Afbeelding 3 Afbeelding 4

Afbeelding 5

Bregje van Berkel 1972

Speler en zangeres bij
TO BE WHAT YOU WANT TO BE


In 2000 studeerde ik af aan de Fontys Academie voor Drama in Eindhoven. Daarna heb ik lesgegeven en geregisseerd bij Centra voor de Kunsten en amateurgezelschappen. Ook heb ik de regie gedaan van een grote musical. Mooie hoofdrollen heb ik gespeeld bij een semiprofessioneel theatergezelschap. Mijn spel heb ik ook ingezet bij bedrijfsfilmpjes, acts en het Ongemakkelijk Diner. Mijn laatste project was het maken van een film, een experimentele documentaire (And All Days), waarbij het idee van mij kwam en waarin ik ook de enige actrice was.
Dramales geven is boeiend; Hoe krijg ik de acteur zover dat hij zijn grenzen verlegt, zich blootstelt, het aandurft zijn verbeelding aan te spreken en dit moois aan de buitenwereld te laten zien, ons te verrassen? 

Regisseren is uitdagend. Ik kan laten zien wat ík wil laten zien! Alles ligt open. De keuze van thema, tekst, muziek decor, kleding, licht, stijl, spel, ligt in mijn handen. Het is een mooi proces om de acteurs in dit traject te begeleiden waarbij ze steeds verder vorm geven aan hun rol. En uiteindelijk vallen alle stukjes samen en schitteren de acteurs voor het publiek. 
Maar mijn hart ligt bij spelen zelf. Het is heerlijk om de  kriebels te voelen, die opkomen bij de ideeën voor een nieuw project. En vervolgens de voldoening en de stromende energie bij elke nieuwe stap in het proces.
Bij improvisatie geniet ik vooral van de timing, het spelen met het publiek en de humor. Ik hou alles in de gaten wat er bij het publiek of in de ruimte gebeurt en speel in op de omstandigheden.
Bij het spelen van een theaterstuk kan ik al helemaal opgaan in de voorbereidingsperiode: het creëren, het uitdiepen van de rol, de chemie met de andere spelers, het stuk tot een geheel maken, perfectioneren, en uiteindelijk alles samen laten komen op dat ene moment van presentatie.
Hoe mooi is het om een nieuwe wereld te creëren, daarbij puttend uit fantasie, verbeelding en eigen ervaring!

Werkgeluk voor mij is wanneer mijn energie gaat stromen en ik eigenlijk niet meer wil stoppen waar ik mee bezig ben!